HÁNYAS AZ IQ-D? MEGÜTÖD AZ Ő SZINTJÜKET? ÍME A VILÁG LEGOKOSABB EMBEREI

a világ legokosabb emberei

Töltöttél már ki IQ tesztet? Az ilyen gagyi netes reklámcélból vagy sms-es profitszerzés érdekében létrehozott kis gyermek fejtörők nem számítanak. Szedd össze a bátorságod és próbálj ki egy hivatalos tesztet pl. a Mensa magyarországi képviseletén keresztül! Még az is lehet, hogy te vagy a következő Hawking (spoiler: ő is felkerült a listára).

Az intelligencia hányados rendkívül sok tényezőtől függ mint az életkor, nem, családi státusz, örökölt képességek stb., így meglehetősen nehéz sztenderdizáltan megmérni az értékét. Többféle hivatalosan elfogatott teszttípus is létezik, melyek bár nem jelentős eltéréssel de gyakran más-más eredményt mutatnak. A mai értelemben vett intelligencia mérésére alkalmas teszteket 1905-ben Alfred Binet hozta létre, ami a későbbi angolra fordítás után Stanford-Binet teszt néven vált ismertté. Ez a teszt azonban gyerekek számára készült, ezért a felnőttek szellemi képességét nem lehetett vele mérni. Az első felnőtteknek szánt mentális képességeket mérő tesztet Donald Wechsler alkotta meg.

átlagos intelligencia megoszlás

Az intelligencia mérésével a mai napig az a probléma, hogy tökéletesen pontos értéket nem kaphatunk, hiszen mint már említettem ezek több ezer vagy több tízezer emberen kipróbált, majd ezek után általánosított tesztek. A pontos érték megállapítása érdekében mindenkinek személyre szabott tesztet kellene összeállítani, ami lehetetlen. Nem segíti a kiértékelést a Flynn-effektus sem, mely szerint a minősítés folyamatos korrekciójának hiányában az IQ átlagpontszámok évről-évre folyamatosan emelkednek. Az állandó változtatgatásoknak viszont nagy az anyagi vonzata, ergo ahol nincs lóvé ott az elavultat használják.

A leírtakból következik, hogy a listán szereplő egyének IQ-ja is csak körülbelüli becslés, minden esetre érdekes, hogy olyan magas intelligencia hányadosokat képes pár figura produkálni, amit a fenti grafikonon el sem tudnánk helyezni. Na, lássuk kik is ők:

Paul Allen

Paul Allen
IQ: 170
Foglalkozás: Befektető, feltaláló

Nem elég, hogy kiemelkedően okos, még mocskosul gazdag is. Jelenleg a világ 51. leggazdagabb embere az összekuporgatott cirka 17,5 milliárd dollárjával. Hogy hogyan tett szert ekkora vagyonra? Bill Gates-szel közösen alapították a Microsoftot 1975-ben. Multi-milliárd dolláros befektetési portfóliója számítástechnikai cégeket, ingatlanokat, média vállalatokat és sport csapatokat foglal magába. Ő a tulajdonosa többek között a Seattle Seahawks-nak (NFL) és a Portland Trail Blazers-nek (NBA).

James Woods

james_woods
IQ: 180
Foglalkozás: Színész

Meglepődtél? Mi is. Fő gonoszként kismilliószor láthattuk már akciófilmekben, így hajlamosak vagyunk B kategóriás színésznek elkönyvelni az úriembert, pedig a lángelme színművész már bezsebelt egy Golden Globe-ot és egy Emmyt is. Az MIT-re járt, ahol politika tudományt tanult (bár eredetileg szemsebész akart lenni), majd 1969-ben otthagyta az egyetemet, hogy a színjátszás világában érvényesülhessen. Kiváló pókerjátékosként a vegasi kaszinókban rendszeresen megfordul. Nem csak baromi okos, hanem meglepően jó arc is: több Family Guy részben bevállalta, hogy önmagát kiparodizálva alakítja saját magát.

Marilyn vos Savant

Marilyn-vos-Savant
IQ: 186 (10 évesen 228 volt)
Foglalkozás: Író, újságíró

Nomen est omen. Már a hölgy neve is árulkodik intelligenciájáról: a savant jelentése tudós franciául. Marilyn 10 évesen kitöltött egy tesztet, melynek eredménye alapján az IQ-ja 228 lett. Ezzel a kimagasló teljesítménnyel be is került a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legokosabb embere, ám ezt a kategóriát a 90-es években megszüntették a korábban kitöltött teszt pontatlanságára hivatkozva. Nem hagyta magát: a tesztet újra kitöltötte felnőtt fejjel és az eredmény 186 lett, de a mai napig a 228-as értéket fogadja el valósnak. Minden esetre jól jött neki a hírverés, ami a rekordok könyvében való szereplésének a vonzata, ugyanis a Parade magazintól kapott egy saját állandó rovatot “Ask Marilyn” címmel, melyben olvasók által beküldött fejtörőket old és oszt meg a nyilvánossággal.

Rick Rosner

rick_rosner1
IQ: 192
Foglalkozás: Televíziós szerkesztő, producer
Érdekes jelenség az úriember. Folyamatos IQ teszt megszállottságával került a figyelem középpontjába. (Mondjuk ha éveken keresztül gyakorolja az ember az nem fair…). Tipikus esete a zseni és a bolond ötvözetének: olvasott egy könyvet miszerint az ellenszenves emberek mindig elérik amit akarnak, ezért elkezdett olyan szakmák iránt érdeklődni, melyeket általában ellenszenves, visszataszító emberek végeznek. Az érdekelte, hogy milyen irányban alakulna az élete ha nem lenne zseni, így kidobónak és sztriptíztáncosnak állt. Dolgozott akt modellként, görkorcsolyás felszolgálóként és 10 éven keresztül járt főiskolára. Állítása szerint azért nyújtotta el ilyen hosszan tanulmányait, hogy minél több tudást raktározhasson el, viszont valljuk be, azért annyira nem egyedi látvány a főiskolát elhagyni képtelen kiöregedett 35 éves itthon sem.. Szerepelt a Legyen Ön is Milliomos amerikai változatában, ahol egy rossz választ követően a 16.000 dolláros kérdésnél kiesett, majd perelni kezdett mondván, hogy a kérdés eleve helytelenül lett megfogalmazva.
Később reklámokban szerepelt, majd show műsorok szerkesztőjeként és producereként lett ismert.

Christopher Langan

christopher_langan
IQ: 195 – 210 között
Foglalkozás: Farmer, cowboy

A Montana Állami Egyetemen folytatott tanulmányait abbahagyva 20 éven keresztül -az előző fickóhoz hasonlóan- a legkülönfélébb szakmákban próbálta ki magát: volt építőipari munkás, erdész és kidobó. (Véletlen lenne? Úgy tűnik mégsem olyan hülyék a kidobók..) Az eddig leírtak talán hétköznapian hangozhatnak, ami viszont kiemeli őt az átlagemberek közül az az, hogy szabadidejében az univerzum kognitív elméleti modelljén dolgozik. Megpróbálja létrehozni a mindenség elméletét, igazolni a kapcsolatot a gondolat, az elme és a valóság közt. Ezek alapján azt is gondolhatnánk, hogy csak egy elmegyógyintézetből megszökött flúgos, egy bekattant tehenészlegény, viszont nagyot tévednénk. Közzétett tanulmányait, értekezéseit matematikusok és fizikusok hitelesnek tartják, tehát nem állhat fenn az, hogy csak számokat és betűket firkálgatott egy papírra és kijött valami katyvasz.

Terence Tao

terence tao
IQ: 220 – 230 között
Foglalkozás: Egyetemi professzor

Kínai szülők gyermeke, ausztrál matematikus. Két éves korában a Szezám Utca epizódjaiból tanult meg betűzni és számolni, amit öt éveseknek kezdett el tanítani. Az ázsiai gyerekek esetében nem meglepő, hogy jók a reál tárgyakban, de Tao mégis kiemelkedőnek számít, hiszen 9 évesen megírta max pontosra a matek érettségit. 15 évesen publikálta első tanulmányát, 16 évesen lediplomázott, 21 évesen pedig PhD fokozatot szerzett a Princeton-on. A matematika Mozart-jának tartják: 24 évesen a UCLA egyetem legfiatalabb professzora lett.

Grigorij Perelman

Grigorij Perelman
IQ: ismeretlen
Foglalkozás: ismeretlen
Grigorij a személyes hősöm. De tényleg.
A Clay Matematikai Intézet 2000-ben hét darab addig megoldatlan matematikai problémát tett közzé, melyek közül bármelyik megoldása vagy bizonyítása után Millennium-díj címen egymillió dollár jutalmat ajánlott. Ezek közül hat probléma a mai napig rejtély, egyet viszont – a Poincaré-sejtést – sikerült megoldania Grigorij Perelmannak. Maga a probléma is annyira bonyolult, hogy az átlagemberek fel sem fogják, így a részleteket hagyjuk is, legyen elég annyi, hogy 1904 óta senki nem tudta bizonyítani, majd mikor Perelmannak sikerült nyolc évig elemezték, hogy vajon tényleg helyes-e. Mikor elkészült a bizonyítás, nemes egyszerűséggel feltöltötte tanulmányát egy matematikával foglalkozó internetes közösség oldalára. Szerénységét bizonyítja, hogy mikor 2006-ban neki ítélték a matematikai Nobel-díjnak számító Fields-érmet, ő azt visszautasította, mondván: mások is sokat tettek a probléma megoldásáért neki meg nem kell a felhajtás. Mikor nagy nehezen 8 év után sikerült leellenőrizni a bizonyítása helyességét, odaítélték neki az egymillió dolláros Millennium-díjat, melyet szintén visszautasított. Nem érdekelte a pénz vagy a hírnév, mert úgy vélte hogy a helyes bizonyításért járó elismerés elegendő számára. Jelenleg a média és a nyilvánosság elől elzárkózva él édesanyjával valahol Oroszországban.

Stephen Hawking

Stephen Hawking
IQ: ismeretlen (egyes források szerint 160)
Foglalkozás: Elméleti fizikus, kozmológus
A mindenki által ismert és elismert elméleti fizikus Stephen Hawking intelligencia szintje egyes források szerint “csak” a 160-as értéket éri el, bár saját bevallása szerint még sosem mérte azt. A 73 éves tudós univerzumunkról, fekete lyukakról vagy akár Istenről alkotott téziseit számtalan könyvből és dokumentumfilmből ismerhetjük. Tény, hogy a média hátszele sokat segített abban, hogy ilyen mértékű népszerűségre tett szert, viszont zsenialitása a szakterületén vitathatatlan. Bár a mindenség elmélete című nagy sikerű hollywoodi filmben betekintést nyerhetünk a hányattatott sorsú kozmológus magánéletébe, a tudományban elért eredményeiből ugyanakkor meglehetősen kis dózist kapunk. 1974-ben rájött, hogy a fekete lyukak hőt bocsájtanak ki, ezt a jelenséget később elnevezték Hawking-sugárzásnak. 1988-ban megjelent Az idő rövid története című műve, ami kimagasló nemzetközi sikereket ért el és négy évig szerepelt a Sunday Times best-seller listáján.
Komolysága kellő komolytalansággal párosul: hogy bizonyítsa az időutazás – bár létezhet, de – megvalósíthatatlan, 2009-ben rendezett egy partit időutazóknak, amelyre a meghívókat 2012-ben töltötte fel az internetre. Videofelvétellel tudja bizonyítani, hogy senki nem jelent meg.
Szerepelt már Simpson család, Futurama, Star Trek: Az új nemzedék és Agymenők epizódokban is.
Kult ikonná válásának magyarázata egyszerű: képes volt a laikusok számára is egyszerű, érthető módon tálalni legújabb felfedezéseit.


Tetszik? Írd le kommentben!