A HOLDRASZÁLLÁS MEG SEM TÖRTÉNT! – CÁFOLVA

kamu holdraszállás

A holdra szállásról mindenki tanult az iskolában esetleg látott dokumentumfilmet a Nat. Geo-n vagy a Spektrumon. Ha kicsit ködösek az emlékek, íme az esemény dióhéjban:

  • A hidegháború miatt kiéleződött az űrverseny
  • Gagarint kilövik, Kennedy irigykedik, ezért 46 milliárd dollárt költ űrprogramra
  • Az Apollo-11 holdkompja 1969.07.20-án landol a holdon
  • Armstrong elhelyez egy „Kis lépés egy embernek…” kezdetű mondatot a fülünkbe
  • Ő és Aldrin ugrál két és fél órát a Hold felszínén, jól érzik magukat, amíg Collins Hold körüli pályán búsul a parancsnoki hajón, mert ő nem ugrálhat
  • Gyűjtenek 21,5 kg Holdkoszt és hazajönnek

Az egyik legvitatottabb történelmi eseménynek számít az Apollo-11 misszió, amit mi sem bizonyíthat jobban, mint hogy az amerikaiak húsz(!!) százaléka a mai napig úgy gondolja, hogy az egész meg sem történt. Az elméletgyáros sokaság úgy véli, hogy az egészet egy titkos nevadai filmstúdióban rögzítették és a NASA megkeresésére Stanley Kubrick lett a rendező. A kétkedők leginkább a nyilvánosságra került képek és felvételek alapján cáfolják a holdra szállás valódiságát. A fő elméletük az, hogy a fotókon található hibák, furcsaságok arra utalnak, hogy a világ egy stúdióban felvett, előre megkomponált mozifilmet nézett végig. Ezeket az embereket kb. annyira kell komolyan venni, mint a Flat Earth Society tagjait (akiknek nem mellesleg szent meggyőződésük, hogy a Föld egy lapos korong, amit áltudományos kamumatekkal alá is támasztanak)…

Aki nem látta a Mythbusters holdra szállásra vonatkozó epizódját, – vagy eleve nem is hallott semmit ezekről a hoaxokról– annak összeszedtük a
TOP 10 HOLDRA SZÁLLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ÖSSZEESKÜVÉS ELMÉLETET ÉS AZOK EGYÉRTELMŰ CÁFOLATÁT.

10. Filmes Trükkök

moonwalk
Elmélet

A felvételeken látható alacsony gravitációs mozgás csak lassított felvétel, és rejtett kábelek miatt szökellnek ilyen furcsán az úrhajósok. Ergo szerintük az egész egy filmes trükk és a felvételeket 2.5x-es gyorsításnál visszajátszva megkapjuk az eredeti sebességű földi mozgást.

Cáfolat

A holdséta felvételeit 2.5-szeresére gyorsítva inkább egy rossz minőségű Benny Hill epizódot kapunk mintsem bizonyítékot. Amúgy, ahogy a Mythbustersben is tesztelték: a lassított felvétel túl mesterségesnek nézett ki és a kábeles megoldás hirtelenebb szökkenései elárulták, hogy a Földön készült a felvétel. Ezzel szemben Armstrongék videóján egy sokkal kisimultabb, finomabb késleltetett mozgás látható.
Kalandvágyó vagy és szétvet a lóvé? 5.000 dollár ellenében bárki kipróbálhatja az eredeti 1/6, illetve 0 gravitációs élményt a Zero G jóvoltából (ne felejtsd el ki ajánlotta, és vigyél el minket is).

09. Több Fényforrás

több fényforrás
Elmélet

A képen látható árnyékok nem párhuzamosak, holott az űrben csak egyetlen fényforrás létezhet, a Nap. Ebből következik, hogy több fényforrás is jelent volt a kép létrejöttekor, melyek valószínűleg a filmstúdió reflektorai. (Itt megjegyezném, hogy ha a fényforrás és a megvilágítandó tárgyak közti távolságot csökkentjük és a tárgyakat kellőképpen messze helyezzük el egymástól, akkor sem lesz párhuzamos az árnyék, amihez nem kell több fényforrás. Mondjuk ez a kétkedőket igazolná, de a tisztánlátás végett illett ide biggyeszteni.)

Cáfolat

Több magyarázat is létezik a jelenségre pl, hogy a Földről sőt, magáról a Holdról is tükröződik bizonyos mennyiségű fény, ami okozhat szöget bezáró árnyékokat. Valójában egy optikai illúzióról van szó: a Hold domborzata – melyet a kép alapján lehetetlen érzékelni – hiteti el a szemünkkel, hogy a kövek, mélyedések, tereptárgyak által vetett árnyékok nem párhuzamosak, holott azok.

08. Az Asztronauta

asztronauta árnyékban
Elmélet

Ha a képen látható űrhajós valóban a holdkomp árnyékában tartózkodott a kép készítésekor, akkor sokkal sötétebb lenne, és nem lehetne ilyen tisztán látni. Kivéve, ha volt a helyszínen még egy fényforrás, ami megvilágította.

Cáfolat

Ahogy az előző pontban is szerepelt: maga a Hold is remek fényvisszatükröző tulajdonságokkal rendelkezik. Hiszen csak gondoljunk bele: ha teliholdkor kimegyünk a szabadba, máris megfigyelhetjük, hogy szinte világít a Hold és a környezetünk láthatóvá válik. A holdpor átlagos albedója (visszaverődési képessége) 7-10%, ami elég ahhoz, hogy ne legyen szükség több fényforrásra a fickó láthatósága érdekében

07. A Holdkomp Alatti Talaj

hold modul alatt nincs kráter
Elmélet

A holdkomp alatt nincs gödör/kráter vagy bármilyen mélyedés, pedig ha valóban landoltak a modullal a Hold felszínén, akkor a becsapódás vagy a hajtóművek miatt látszódnia kellene valamilyen talaj deformációnak.

Cáfolat

Röviden: nem. Hosszabban: azért nem mert, ahogy azt már említettem a Hold gravitációja 1/6-a a földi gravitációnak, ezért jelentősen kisebb minden tárgy becsapódása, így a holdkompé is. A hajtóműveknek ebből kifolyólag alig kellett tolóerőt kifejteniük, hiszen így is le lehetett gyengéden tenni a kompot a felszínre. A másik: a porhanyós, szemcsés holdpor csupán a felszín tetejét borítja, alatta tömör, kemény sziklaréteg van, amit eleve nem törhetne kráterré a jármű

06. Sugárzás

Van_Allen_sugárzási_öv
Elmélet

A Földet tóruszokra hasonlító elektromosan töltött részecskéket tartalmazó sugárzási övek veszik körül. Ezeknek a sugárzási öveknek az együttesét nevezzük Van Allen sugárzási övezetnek. Elég kellemetlen lenne, ha ebben az övezetben akarnál lazulni, mert x idő után vagy gyógyíthatatlan mennyiségű sugarat kapnál vagy szétégnél. Az összeesküvés elmélet rajongók azt állítják, hogy az űrhajósok nem élhették volna túl az övezeten való áthaladást, márpedig a Holdra ezen keresztül vezet az út.

Cáfolat

Olyan rövid ideig tartózkodott az űrhajó az övezetben, hogy a jármű külső burkába épített sugárzás elleni védőréteg elég védelmet nyújtott az asztronautáknak. Arról nem is beszélve, hogy a röppálya elkerülte a legerősebb sugárzási részt.

05. „C” Betű A Kövön

c felirat
c felirat nincs
Elmélet

Az Apollo-11 küldetés során készült egy kép egy olyan kőről, amin tisztán kivehetően szerepel egy „C” betű. Mivel az ennyire kidolgozott betűk viszonylag ritkán bizonyulnak természeti jelenségnek, azt állítják, hogy a stúdió díszletese véletlen fordítva rakta le a megjelölt követ. Ennek a megjelölésnek vagy díszletraktározási szempontból lehet jelentősége, vagy ezzel jelezték a „színésznek” hogy hova kell állnia.

Cáfolat

Az eredeti képek és felvételek borzalmasan gyatra minőségűek voltak, ezért az idő múlásával többször is elő lettek hívva, hogy a technika fejlődésének segítségével tisztább, részletgazdagabb képeket kapjunk a negatívokból. A kép, amin a „C” jelzésű kő látható harmadik generációs kópia, így a betű vagy egy szösz/hajszál, ami a sötétszobában került rá vagy csak a képkidolgozó gyermeteg humora miatt került oda. Az eredetin semmilyen betű nem látszik.

04. A Csillagok Hiánya

nincsenek csillagok
Elmélet

A Holdon nincs fényszennyezés se felhők, ezért a csillagokat sokkal tisztábban és fényesebben kellene látnunk, az ott készült képek viszont csak feketeséget ábrázolnak. Úgy gondolják, hogy a NASA képtelen volt az összes csillagot a pontos pozíciójára elhelyezni a képeken, ezért inkább feketén hagyták az egészet.

Cáfolat

Egyrészt a már említett képminőség okolható, másrészt a fényviszonyok. Az igaz, hogy nincs felhő se fényszennyezés a holdon és az ember látja is a csillagokat, a fényképezőgépek és kamerák viszont a nappali fényérzékelésre, vagyis a napfény által megvilágított tárgyak megörökítésére voltak beállítva, ezért a csillagok gyenge fénye nem látszódhatott. Képzeld el, hogy egy vakító reflektorokkal megvilágított focipályán vagy és hirtelen lekapcsolnak minden fényforrást. Bele telik 5-6 percbe mire a szemed hozzászokik a sötétséghez és elkezded látni a csillagokat. Na, ez ugyanez a szitu, mivel a te szemed is nappali fényviszonyokra volt beállítva. A későbbi Apollo küldetések már alacsony fényviszonyok mellett is képesek voltak fényképezni.

03. Nixon

nixon
Elmélet

Mind a hat holdra szállás Nixon elnökségének ideje alatt valósult meg. Ezen a 6 landoláson kívül nincs más nemzet, amely járt volna a Holdon pedig a technológia azóta folyamatosan fejlődik.

Cáfolat

Ez a hat holdra szállás kellőképpen kiürítette az USA kasszáját, ezért nem szerveztek újabb missziókat, ráadásul az űrversenyt ezzel már megnyerték, így a Szovjetunió sem törte magát, hogy ezüstérmes lehessen. Idővel mindkét fél számára világossá vált, hogy az alacsonyabb keringési pályák sokkal nagyobb kereskedelmi és katonai potenciált hordoznak.

02. A Zászló

a lobogó zászló
Elmélet

Azon a felvételen, amelyen az űrhajós leszúrja az amerikai zászlót a Hold talajába, a zászló lobog. Ahhoz hogy egy zászló lobogjon szél/levegő kell, a Holdnak viszont nincs légköre – hanem vákuum van, mint mindenhol máshol az űrben -, tehát kizárólag a Földön készíthették a felvételt.

Cáfolat

Az asztronauta erőteljesen mozgatja a zászlót és annak rúdját, hogy le tudja szúrni a talajba. Mivel a vákuumban nincs légellenállás, a zászló sokkal hosszabb ideig marad mozgásban, mint földi körülmények között. Magát a rúdleszúró mozgást és a mozgás lassabb megszűnését hiszik az összeesküvés elmélet hívők szélnek vagy fuvallatnak

01. A Lábnyom

lábnyom a holdon
Elmélet

Ahogy az előző pontban is kitértem rá a Hold felszínén vákuum van. Ebből következik, hogy nem keletkezhet nedvesség a regolitban.
Egy lábnyom viszont csak akkor marad meg, ha van valamennyi nedvességtartalma annak az anyagnak, amire lép az ember. Bárki, aki járt már homokos tengerparton tanúsíthatja, hogy száraz homokra lépve nem marad ott a lábnyomunk (vagy legalábbis nem olyan tiszták a körvonalai). A fénykép tehát hamis, hiszen nem lehet a Holdon ilyen lábnyomot hagyni.

Cáfolat

A Föld felszínén fellelhető homok időjárási viszontagságoknak van kitéve, aminek következtében szemcséinek a felülete sima, finoman csiszolt. A Holdon található holdpor, vagyis regolit szemcséi viszont élesek, durvák, ami miatt képesek összeállva – szinte összeragadva – olyan szerkezetet képezni, mint a híres lábnyom.

Végső Cáfolat: A Prizmák

prizma a holdon
Az Apollo küldetések során prizmákat vittek fel és fektettek le a hold felszínére, hogy a földi tudósok lézert irányíthassanak rájuk és ily módon adatokat gyűjthessenek. Ezekből a tanulmányokból megállapíthatták az eddigi legpontosabb Föld – Hold távolságot, valamint azt is, hogy a Hold évről évre távolodik tőlünk.
Tehát, ha kételkedsz a holdra szállásban, nincs más dolgod, mint fogni egy irgalmatlan nagy lézert, ráirányítani a Holdon lévő prizmára, és örülni amint a visszatükröződése megjelenik az érzékelődön.
Mi ez, ha nem egyértelmű bizonyíték arra, hogy járt ember a Holdon? Bár, ha jobban belegondolunk, akit eddig nem lehetett észérvekkel meggyőzni, azt már ezután sem lehet…


Tetszik? Írd le kommentben!