TE IS RETTEGSZ A FELMOSÓVÖDÖR ÁLTALI HALÁLTÓL? 19 FURCSA FÓBIA AMIRŐL MÉG NEM HALLOTTÁL

Mindenki fél valamitől. A többség általában olyan megszokott dolgoktól, mint a pókok, kígyók, magasság, sötétség, betegségek satöbbi. Én például attól, hogy a hűtőben gondosan elraktározott sör készlet egyik napról a másikra köddé válik. Valós félelem, az alábbiak viszont már klinikai esetek.

Cathisophobia –
A leüléstől való félelem.

Ezt értelmezni sem tudom. Mármint oké, gyerekkori trauma, biztos meglepték a srácok az ebben szenvedő illetőt egy diszkrét százas szöggel a székében, de akkor is… Milyen elképzelhető módon lehetséges kiküszöbölni, hogy az ember életében egyszer se üljön le? Az iskolai tanórákat vagy végig állja, vagy a tantestület van olyan jó fej és külön bekészít minden terem sarkába egy memória habosat. A moziról, autóvezetésről vagy repülőutakról meg ne is beszéljünk.

Kosmikophobia –
A csillagos ég látványa miatt felmerülő gondolatoktól és érzésektől (magány, végtelenség, üresség) való rettegés.

Kosmikophobia

Ide tartozik az is, amikor valaki az égi jelenségek által okozott apokalipszistól fél, lásd aszteroida, fekete lyukak stb. Ez voltaképp nem is egy túlságosan bizarr fóbia, hiszen az ember az éjszakai égboltra tekintve gyakran érzi parányi jelentéktelen létformának magát. A Földbe csapódó kisbolygók által jelentett veszélyt viszont csak a hollywoodi filmek fújták fel és ragasztották a köztudatba, valójában elhanyagolhatóan csekély az esélye egy ilyen ütközés létrejöttének. Ha te is ebben a fóbiában szenvedsz, akkor ajánlom a NASA földközeli tárgyak elhaladásáról tájékoztató weboldalát, ahol kiderül, hogy a közeljövőben semmi hasonlóra nem kell számítani.

Hexakosioihexekontahexaphobia –
A 666-os számtól való félelem.

Egyértelműen vallási okokból fakad a félelem, ugyanis ez a szám a Bibliában a „Fenevad” – ergo az ördög – jele. Aki ettől a fóbiától szenved, az retteg attól, hogy meglátja valahol leírva vagy hallja a számot vagy akármilyen módon találkozik vele. Egészen gyakori félelem típus, viszont nincs túl nagy hatással az ebben szenvedők életére. Érdekesség: Ronald Reagan amerikai elnök 1989-ben beköltözött a St Cloud Road 666 szám alá, azonban nem sokkal később megváltoztatták a címet 668-ra a korábbi számtól való félelmük miatt. Érdekesség 2: A 666 az első 36 pozitív egész szám összege, palindromszám és az első 7 prímszám négyzetének összege.

Osmo- / Olfactophobia –
Szagoktól való rettegés vagy legalábbis hiperérzékenység a kellemetlen bűzökre.

Persze egyikőnk sem kedveli kifejezetten az edzőteremben hagyott hagymás poshadt tojás kontra ecetes hal típusú test bukét, viszont aki ebben a fóbiában szenved azt rendszerint azonnal migrén gyötri, elájul, pánikroham tör rá vagy elhányja magát.

Nomophobia (no-mobile-phobia) –
Félelem a hordozható telefonnal való elérhetőség hiányától.

Így van, ilyen is kialakult mára hála a technológia fejlődésének. Voltaképpen nem is a haladással vagy a modernizációval van a probléma csupán az ennek köszönhetően létrejövő eszközöktől való függőséggel. Ennyi erővel akár létezhetne nincs-benzin-gyalog-kell-mennem-phobia vagy valami hasonló, hiszen a legtöbb fejlődés révén létrejött tárgytól már szinte függünk.
Kimutatták, hogy az alacsony önbecsülés, az önbizalomhiány és az extrovertált személyiségjegyek egyaránt fokozzák ennek a félelemnek a kialakulását.
mobilfüggőség

Egoremansialiquiddomiphobia –
Attól való “félelem”, hogy valamit otthonhagytál.

Vélt és olykor valós félelem, mint amikor otthon hagyod a tárcád vagy mint McCallisterék Kevint. Előferdül, bár attól talán jobban szoktak aggódni az emberek, hogy a sütő bekapcsolva maradt.

Peniculus situla phobia –
Félelem a felmosó vödör általi haláltól.

Már semmin sem lepődök meg. Régebben ismertem egy csajt, aki állandóan attól parázott, hogy valahonnan egy kacsa vagy galamb vagy akármilyen madár éppen őt bámulja. Konkrétan halálfélelme volt a szárnyasok tekintetétől. Azóta mindent elhiszek, amit az interneten látok, így ezt is. (Jé, tényleg van ilyen: Anatidaephobia)

Odontophobia –
Félelem a fogaktól, fogproblémáktól vagy a fogorvosi ellátástól.

Odontophobia félelem a fogaktól

Megnyugtató, hogy nem vagyok egyedül ezzel a fóbiával. Félre ne értsetek nem attól tartok, hogy fogakat látok, mert akkor minden mosoly kikergetne a világból. Viszont senki sem szeret fogdokihoz járni és nem tudom ti, hogy vagytok vele, de én egyenesen sírógörcsöt kapok, ha belegondolok, hogy meg kell látogatnom rendelőt. Annyi fájdalmas élmény és emlék köthető az – amúgy rendkívül kényelmes – fogorvosi székhez. A szájsebészetről nem is beszélek… Egy beutaló a zöldköpenyes hentesek közé és garantált az agyérgörcs.

Pogonophobia –
Félelem a szakállaktól.

Több ezer embert érint világszerte. Nem arról van szó, hogy az illető szinte remegve retteg mindenkitől aki arcszőrzetet visel, csupán rendkívül erős bizalmatlanságot és ellenszenvet érez irántuk, ami enyhe félelemmel vegyülhet.
Érdekesség: Az Egyesül Államoknak nem volt szakállas elnöke az 1800-as évek óta. Véletlen? Nem hinném. (A Conchita Wurst-féle szakállasoktól mondjuk én is félek…)

Lachanophobia –
Félelem a zöldségektől.

Minden 10 év alatti kis kölyök ebben szenved.

Euphobia –
Félelem a jó hírektől.

Minden jó hírt rossz követ, feltételezem ez a logika a fóbia mögött. Rengeteg ember fél magától a boldogságtól is, nyilván ez is egy rokonfóbiája az Euphobiának. Ezek az emberek tudat alatt nem is a pozitívumtól, hanem annak elvesztésétől rettegnek. Ez olyan, mint amikor valaki nem mer belevágni valamibe, mert attól tart, hogy végül úgy is elbukik és csalódni fog. Ez is egyfajta védekezési mechanizmus.

Sesquipedalophobia –
Félelem a hosszú szavaktól.

Szerencsétlenek a saját betegségük nevétől is retteghetnek. Ezeknek az embereknek mekkora traumát jelentene ez a cikk…Pláne a világ leghosszabb angol szava, a titin nevű fehérje pontos kémiai megnevezése, amit 3 és fél órába telik kimondani:

Optophobia –
Félelem a szem kinyitásától.

Általában tragikus események szemtanúinál szokott kialakulni. Ritkább esetekben nem kell baleset vagy közeli hozzátartozó esetleg barát halála, elég ha az erre fogékony illető rajtakapja a párját félrelépés közben vagy egészen egyszerűen valami ijesztőt lát a tv-ben. Ezek az emberek a szemük csukva tartásával próbálnak védekezni újabb kellemetlen élmények átélése ellen.

Arachibutyrophobia –
Félelem attól, hogy a mogyoróvaj a szájpadlásra ragad.

Valószínű a fuldoklástól való félelemre vezethető vissza vagy esetleg a mogyoró allergiára. Nutella-mániásként nem irigylem azt, aki ebben szenved…

Metrophobia –
Félelem a versektől.

Az irodalom órákon szerzett megalázó élmények vezethetnek a fóbia létrejöttéhez. Rendszerint a nehézkes felolvasáshoz vagy az értelmezés kötelező jellegű bemagolásához köthető. (Ami egyébként eleve hülyeség. Az addig rendben van, hogy elolvassuk, hogy más elemző szerint mit gondolhatott a költő, na de bemagolni… Vannak olyan absztrakt költemények, amire millió megfejtés létezik, szóval hadd értelmezzem már a magam módján, az engem ért impulzusok, érzések alapján.)

Keating

Trypophobia –
Lyukaktól való félelem. (insert szexuális utalás)

Gyanítom nem túl gyakran majszol ementálit.

Dextrophobia –
Félelem mindentől, ami tőled jobb oldalra található

No comment…

Defecaloesiophobia –
Félelem attól, hogy fájni fog a kakálás.

Ámen testvér, ez mindannyiunkat kísért a zsíros deszka köreteként fogyasztott hegyes erős elcsócsálását követő 48 órában.

Végszóra annyit, hogy természetesen ezeket nem kell túl komolyan venni. Mármint azoknak valóban kellemetlen, akik ilyen paranoiákban szenvednek, de ahány ember annyi furcsa szokás. Hallottam olyanokról, akik komplett pánikrohamot kapnak az üveggolyóktól, a tartós tejtől vagy a vízszintes pupillával megáldott állatoktól. Nem tagadom, lehet hogy a felsoroltak fele csak kitaláció és pusztán az elborult fantázia szüleménye, viszont egy dolgot ne felejtsünk el: minden ami létezhet (lásd akármilyen fóbia), az létezik / létezett valamikor / létezni fog.Tetszik? Írd le kommentben!